SKLEPI in glavne oblike revme Tesla-Zaper-Geo vibracijske frekvence

Glavne oblike revme

Revmatoidni artritis

REVMATOIDNI ARTRITIS je ena od težjih vrst AVTOIMUNSKE revme, še posebej če je v hitro napredujoči fazi. V veliki meri je povezan s prisotnostjo ‘genskega označevalca’ HLA-B27 na površju celic, ki se biokemijsko zaplete z mikrobi, toksini in imunskim sistemom. Iz nastalih povezav tujkov s telesnimi celicami pride do neželenega IMUNSKEGA SPOMINA za tvorbo PROTITELES, ki napadajo telesne celice. AVTOIMUNSKI napadi imajo fazo zagonov in mirovanja. Važna je čimprejšnja zdravniška zavora hiperstimuliranega imunskega sistema in vnetja ter spremljava stranskih učinkov zdravil, da ne preidejo v kritično fazo, ko lahko postanejo hujši kot bolezen sama. Zdrav življenjski slog s protivnetnimi antioksidanti je podpora za upočasnitev napredovanja.

Reaktivni artritis

REAKTIVNI ARTRITIS je akutno vnetje sklepov zaradi patogenih mikrobov. Ti največkrat izhajajo vnetja ŽRELA ali pa iz črevesja in obtočil kot so ledvice in mehur, včasih pa celo iz dihal in spolnih organov. Včasih se po enkratnem izbruhu umiri za vselej, včasih pa se razvije v druge vrste kronične oblike revme. Važno je, da v primeru telesne vročine in akutno otečenega in bolečega sklepa poiščemo zdravniško pomoč. Lokalni razvoj BAKTERIJ v sklepu se mora čimprej zaustaviti in umiriti, da se SISTEMSKO ne prenese v krvni obtok in celotno telo.  V tem primeru gre lahko za življenjsko nevarno stanje, ki se ga ne podcenjuje temveč se nemudoma ukrepa z obiskom zdravnika.

Revmatska vročica

REVMATSKA VROČICA se razvije podobno kot bakterijski REAKTIVNI artritis, le da gre za SRCU nevarno BAKTERIJO ‘piogeni streptok’. REVMATSKA VROČICA je lahko posledica ANGINE ali vnetja ŽRELA, v katerem je ‘piogeni streptokok’ udeležen. Včasih pa nastopi zaradi pronicanja patogenov iz črevesja v krvni obtok ali pa iz dihal. Po vnetju ŽRELA se včasih vnamejo še SKLEPI. Pri tem udeležen ‘piogeni streptokok’ lahko na različne načine okvari in oslabi SRCE. Ker imajo otroci pogosta vnetja ŽRELA in ANGINE, je potrebna zdravniška spremljava še veliko let po tem v izogib ‘šuma na srcu’ ali pa kasnejše potrebe po ‘srčnem spodbujevalniku’ ali ‘žilnem vstavku’.

Ankilozirajoči spondilitis

ANKILOZIRAJOČI SPODILITIS je AVTOIMUNSKO vnetje hrbtenice, ki se začne z žariščem v ENTEZI. ENTEZA  je površinski del kostnega tkiva, v katerega so vraščeni LIGAMENTI ali vezi, ki spajajo dve kosti ter tudi KITE ali tetive, ki povezujejo kost z mišico. ENTEZE ali narastišča LIGAMENTOV in KIT se lahko vnamejo zaradi prisotnosti BAKTERIJE ‘klebsiele’, ki posnema telesna tkiva in tako prikliče AVTOIMUNSKI odziv telesa. Večja možnost AVTOIMUNSKE sprožitve bolezni pa je v prisotnosti genskega označevalca’ HLA-B27. Zaradi bolezenskega procesa v kostni masi ENTEZE se ob zunanji strani vretenc tvorijo KOSTNI IZRASTKI, ki lahko OTRDIJO in celo zlijejo po 2 vretenci skupaj v trdno kostno strukturo. Hrbtenica pa je zato manj gibljiva in pri poškodbah bolj podvržena zlomu vretenc.

Atroza ali izraba hrustanca

ARTROZA ali IZRABA sklepov (‘osteo-artritis’) je bolezen sklepnega HRUSTANCA. Do tega pride zaradi kroničnega presežka BIOMEHANSKIH sil na sklepe, ki s stalnim pritiskom skvari biokemijo HRUSTANČNE strukture. Ta se najprej upre s pospešeno tvorbo HRUSTANČNEGA matriksa, v nadaljevanju pa prevladajo procesi razgradnje HRUSTANCA. Proces je lahko tudi AVTOIMUNSKO POGOJEN ali pa povezan z bakterijo ‘jersinija’. Na sklepni HRUSTANEC pritiska tudi telesna teža, po 50.letu ima 80% ljudi izrabo HRUSTANCA v vretencih ali drugih sklepih, do 30.leta pa skoraj nihče. Izrabljen HRUSTANEC imajo z leti tudi živali vključno z dinozavri, nimajo pa ga edino netopirji, ki živijo z glavo navzdol.

Išijas – ishiadični živec

IŠIJAS je težava ISHIADIČNEGA živca, ki teče iz KRIŽA po zadnjem delu NOGE navzdol vse do STOPAL, z zelo različnimi vzroki. Eden od njih je slaba gibljivost MEDENICE, pri čemer pride do zategnjenih kit, ligamentov in mišic, ki pritisnejo na ISHIADIČNI živec. Ta pa se lahko tudi UKLEŠČI med vretenca zaradi KOSTNIH IZRASTKOV, posedanja hrbtenice pri IZRABI hrustanca in pri OSTEOPOROZI. ISHIADIČNI živec je lahko v težavah tudi zaradi ZDRSA medvretenčne ploščice in raznih okvar VRETENC v spodnjem delu HRBTENICE. IŠIJAS lahko boli samo v zadnjici in stegnu ali pa tudi v meča in stopala. Pogosto so vzrok tudi razna VNETJA, ki tkiva OTEČEJO, tako da preveč pritisnejo na ISHIADIČNI živec ob kosti MEDENICE ali v VRETENCIH.

Osteoporoza in kosti

OSTEOPOROZA se razvije v povezavi z zakisanostjo telesa, ki za nevtralizacijo kislosti topi bazični KALCIJ v kosteh in zobeh. KOSTNA GOSTOTA se veča pri gibanju, ki ustvarja silo na KOST, ta pa se na osnovi PIEZOELEKTRIČNEGA učinka odzove s tvorbo KOSTNINE. Najbolj pa pri vadbi z lahkimi utežmi 1-2 kg ali pa z izometrično vadbo, pri kateri se za 3-10 sekund zavzame poza, zelo učinkovita je vaja ‘deska’. Kadar je gibanja premalo, zakisanja pa preveč, se KOSTNA MASA bolj pospešeno izgublja. Hoja je dovolj za vzdrževanje KOSTNINE, ni pa dovolj za povečanje njene gostote. KALCIJ iz kosti se neželeno odlaga v okoliška mehka tkiva in jim odvzema prožnost.

Putika ali protin

PUTIKA ali protin je presnovna motnja s presežki SEČNE KISLINE in njenih soli ali URATOV. V fazi zagona se mikroskopski in ostri URATNI kristalčki odlagajo najpogosteje v SKLEP pri palcu na NOGI. Ranijo in poškodujejo sklepno tkivo v bolečem akutnem in kroničnem VNETJU z BOLEČINO in RDEČINO. PUTIKA ali protin nastane v povezavi s presežkom BELJAKOVINSKIH živil kot je MESO in mesni izdelki. Je bolezen ‘dobre hrane’, pršut, biftek in na splošno preveč mesnin oziroma BELJAKOVIN, tudi v STROČNICAH. Presnova odvečnih beljakovin ustvarja v telesu viške PURINOV, ki se pretvorijo v SEČNO ali URATNO kislino in njene soli URATE ali kristale SEČNINE.

Sindrom karpalnega kanala

SINDROM KARPALNEGA KANALA je drevenenje z bolečino v zapestju in prstih roke. Glavni živec roke se pri vnetju ali prekomernih in enoličnih obremenitvah roke stisne v zapestnem ali KARPALNEM  kanalu zaradi otekline okoliških tkiv pri VNETJU. Stanje se mora pomiriti in vzrok odpraviti, sicer lahko pride do poškodbe živca. Ta je sicer zelo trpežen in v času, ko signalizira bolečino, še ni ogrožen, do tega lahko pride, če dlje časa ne ukrepamo. Sindrom KARPALNEGA kanala prepoznamo po drevenenju srednjih 3 prstov in bolečino v zapestju in roki. Kratek in preprost kirurški poseg odpre KARPALNI kanal in osvobodi živec, tako da težava mine.

Ulnarjev in radialni živec

3 živci drevenijo roko ULNARJEV, RADIALNI in karpalni. Ulnarjev živec teče skozi KOMOLEC na mestu, kjer ga občutimo, kadar nas tam ‘strese elektrika’. KADAR ga VNETJE in notranja OTEKLINA v KOMOLCU stisne in dreveni roka od KOMOLCA vse do prstov, dlani in včasih vključno z mezincem, je to KUBITALNI kanal. Kadar pa ULNARJEV živec stisne v zapestju, pa je to GUYONOV kanal. Utesnjen RADIALNI živec boli podobno in lahko včasih zajame tudi PALEC, ki ga oživčuje. Do drevenenja ROKE pride zaradi prekomerne ali enolične obremenitve, ki sproža lokalna VNETJA in notranje z oteklino pritiska na živec. Tudi pri DIABETESU zaradi zmanjšane prekrvavitve.

Burzitis – blažilne vrečke

BURZITIS je vnetje BURZE ali sklepnih vrečk za ublažitev medsebojnega drsenja KIT, LIGAMENTOV in MIŠIC. Tudi na KOSTNIH izboklinah tik pod kožo so BURZE, v telesu jih je okoli 150. Vnamejo se lahko zaradi BAKTERIJ ali pa zaradi MEHANSKEGA pritiska ponavljajočih obremenitev predvsem pri fizičnih delih in športu. Vnete BURZE se povečajo in imajo še manj prostora, zato bolijo. Napolnjene so s SINOVIALNO tekočino ali sklepnim mazivom, enakim ki hrani SKLEPE in HRUSTANEC. Bolijo enko kot SKLEPI in težko ločimo, kdaj gre za BURZO. To pokaže rentgen in magnetna resonanca.

Vaskulitis vname žile

VASKULITIS je VNETJE malih, srednjih in velikih ŽIL. Kadar so v stiski ŽILE, ki napajajo SKLEPE, se ti lahko okvarijo. Kadar so vzrok ŽILE, je to zelo težko ugotoviti. VNETJE ŽIL je treba pozdraviti z zaviralci VNETJA in BOLEČINE. Vnetje ŽIL je lahko pritajeno in kronično. Lahko pa pride do življenjsko nevarnega stanja, še posebej pri SREDNJIH žilah, ko se vnamejo ŽILNA križišča. Tudi pri MALIH in VELIKIH žilah so lahko različne situacije glede na to, kateri del telesa je prikrajšan kisika in napajanja zaradi žilnega VNETJA. Z vnetjem obremenjene ŽILE so podvržene tvorbi krvnih STRDKOV in k temu da počijo in se razlijejo v notranje krvavitve.

Povezave o sklepih in revmi ter načinih za ublažitev bolečin in izboljšanje gibljivosti:

Vrhunski Alkivita zaperji

Delite ...

VEČ OBJAV