LEVKOTRIENI nastajajo iz ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline, vir je belo rastlinsko olje ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Levkotrieni – alergije in astma

Levkotrieni so obramba

LEVKOTRIENI so mediatorji VNETJA, ALERGIJ in ASTME, ki nastajajo v skoraj vseh vrstah LEVKOCITOV (belih krvnih celicah) z zelo različnim delovanjem. Z izločanjem LEVKOTRIENOV se LEVKOCITI vznemirijo pri stresu, poškodbah, parazitih, okužbah, alergenih in toksinih. Sproščanje LEVKOTRIENOV vedno spremlja HISTAMIN kot signalizator za alergijsko motnjo v telesu ter PROSTAGLANDINI in TROMBOKSANI. To sta dve od treh vrst EIKOZANOIDOV, med katere zaradi 20 ogljikovih atomov v kemijski strukturi spadajo tudi LEVKOTRIENI (eikoza je v grščini 20).

Dva tipa levkotrienov

Obstajata 2 tipa LEVKOTRIENOV in 2 tipa njihovih RECEPTORJEV na celičnih membranah:
1. PRVI tip je CITOKINSKI levkotrien LT-B4, ki poveča CITOKINE ali obrambne celične toksine. V imunskem neravnovesju je nevaren za CITOKINSKO NEVIHTO, ki lahko uniči tudi lastna tkiva.
2. DRUGI tip pa so štirje CISTEINIL levkotrieni: LT-C4, LT-D4, LT-E4 in LT-F4, ki s krčenjem GLADKIH mišic v BRONHIJIH in zožanjem zgornjih dihalnih poti zapirajo pretok zraka, sprožajo ASTMATIČNE napade in ALERGIJSKE reakcije.

Skupne naloge levkotrienov

 • LEVKOTRIENI podobno kot HISTAMIN odpirajo žilne stene, da so bolj tanke in PREPUSTNE za imunske celice, da lahko pridejo iz krvnega obtoka v bolna ali poškodovana tkiva.
 • Povzročajo krčenje gladkih mišic v BRONHIJIH, s čemer sprožijo napade ASTME.
 • Ovirajo pretok zraka do pljuč in motijo delovanje ALVEOL ali pljučnih mešičkov.
 • Povečajo količino SLUZI v dihalih, zasluzijo PLJUČA in NOS, pa tudi ČREVESJE.
 • Privlačijo LEVKOCITE vseh vrst v vneta in poškodovana tkiva in aktivirajo CITOKINE.
 • Vzdržujejo VNETJE in so v presežku pri vseh ALERGIJAH, ASTMI in ARTRITISU.
 • Sodelujejo pri neželenih učinkih zdravil (IATROGENE BOLEZNI), v odzivanju nanje.
 • Tudi pri neželenih učinkih kontrastnih sredstev pri raznem slikanju organov.
 • Ključni so odzivanju na ALERGENE vseh vrst s sprožanjem VNETNE reakcije.
 • Spodbujeni so pri pikih žuželk, vnosu toksinov, mikrobov in pri stresu.
 • V presežkih sprožijo nevaren ANAFILAKTIČNI šok s preobčutljivostno reakcijo.

Prvi tip levkotrienov LT-B4

Citokinski levkotrien LT-B4 spodbuja pospešeno proizvodnjo CITOKINOV v različnih imunskih celicah. Presežek CITOKINOV je vselej rahlo tvegan, saj se lahko v porušenem imunskem ravnovesju in podivjali imunski reakciji sprevrže v nevarno CITOKINSKO NEVIHTO. Ta lahko usodno uniči tudi lastna tkiva vse do odpovedi organov. Med imunskim obstreljevanjem tujkov in mikrobov s CITOKINI vedno pride tudi do uničenja nekaj telesnih celic.

Obramba pred glivami

Obenem pa izločeni citokinski levkotrien LT-B4 privlači imunske NEVTROFILCE (vrsta levkocitov) in jim omogoča dostop do bolnih tkiv. NEVTROFILCI so vedno PRVI na mestu poškodbe. Njihova posebnost je, da od vseh IMUNSKIH CELIC najbolj intenzivno čistijo telo pred GLIVAMI (puhaste plesni in kvasovke). To je pomembno, ker pri izčrpavajoči boleznih, še posebej AVTOIMUNIH, telo na koncu podleže zaradi razraščanje GLIV in njihovih TOKSINOV.

Kapljice grenivkinih pečk

Na primer pri RAKU je zaradi izčrpanja in pomanjkanja NEVTROFILCEV nevarnost GLIVIČNE pljučnice, ki je v tem primeru IATROGENA bolezen ali stranski učinek zdravljenja RAKA. Pri zdravljenju KOŽE s KORTIKOSTEROIDI pa je nevarnost razraščanja GLIV zaradi zavore imunskega sistema, z GLIVAMI uničena koža je v tem primeru neželeni učinek ali IATROGENA bolezen. Zato vzporedno uživamo kapljice GRENIVKINIH pečk, ki dokazano uničujejo GLIVE v telesu. Levkotrien LT-B4 ima tudi hvalevredno nalogo, da privlači NEVTROFILCE na bolna mesta.

Drugi tip levkotrienov

Od štirih cisteinil LEVKOTRIENOV pa LT-D4 najbolj KRČI GLADKE MIŠICE dihalnih poti in jih ZOŽUJE z možnostjo ASTMATIČNEGA napada in ALERGIJSKE reakcije. Obenem pa v dihalih in črevesju zelo poveča SLUZ. Presežek levkotriena LT-D4 je glavni vzrok za VNETJA pri ASTMI in alergijskem RINITISU. Vsi štirje cisteinil LEVKOTRIENI skupaj pa v presežku sprožijo v PLJUČIH preobčutljivostne (anafilaktične) in alergijske reakcije, ki so lahko usodne tudi z odpovedjo PLJUČ. Presežki LEVKOTRIENOV pa so udeleženi tudi v OBSTRUKTIVNI BOLEZNI PLJUČ (KOPB), pri kateri propadajo stene ALVEOL ali pljučnih mešičkov.

Zdravila za astmo

Preobčutljivostne reakcije v PLJUČIH pri ASTMI polagoma zmanjšuje zdravilo MONTELUKAST, ki blokira receptor za vezavo LEVKOTRIENOV na celični membrani. Zato se mu reče ANTAGONIST za LEVKOTRIENE. NI za AKUTNE NAPADE astme. Pri uporabi na dolgi rok pa naredi ASTMO manj naporno. MONTELUKAST sistemsko blokira receptorje za vezavo LEVKOTRIENOV, ne le LOKALNO na mestu težave.

Neželeni učinki

Zaradi SISTEMSKEGA delovanja ima MONTELUKAST možnost stranskih učinkov ali IATROGENIH bolezni:

 • boleče mišice, sklepi
 • kožni izpuščaji
 • motnje v prebavilih
 • duševne motnje, tesnoba, agresija in samomorilske misli
 • nagnjenje k notranjim krvavitvam
 • okužbe zgornjih dihal
 • CHURG-STRAUSSOV sindrom (bolezen pljuč in astma)

Zgornji neželeni učinki so še vedno veliko milejši in manj daljnosežni kot pri zdravljenju s KORTIKOSTEROIDNIMI zaviralci imunskega sistema, ki so primerni pri AKUTNIH napadih ASTME.

Vpliva na možgane

MONTELUKAST zavira LEVKOCITE pri sproščanju LEVKOTRIENOV vseh vrst, tako da blokira njihovo vezavo na receptorje, ki so tudi v MOŽGANIH in ŽIVČNEM SISTEMU. Tega NE naredi le LOKALNO na mestu alergijskega ali astmatičnega vzdraženja, temveč SISTEMSKO po celem telesu vključno z MOŽGANI. Zato prihaja do motenj procesiranja in doživljanja občutkov v MOŽGANIH in živčnem sistemu ter v delovanju organov. To so njegovi neželeni učinki ali IATROGENE bolezni.

Montelukast trajno

MONTELUKAST ni nedolžno zdravilo. Deluje na dolgi rok postopoma bolj kot na akutne napade astme in alergij. Dokler smo še optimalno zdravi in kadar je le možno, uporabimo NARAVNE NAČINE za ZAVIRANJE nastajanja LEVKOTRIENOV. Osnova je ZMANJŠANA uporaba belega olja v prozornih plastenkah s HIDROGENIRANO arahidonsko OMEGA 6 maščobno kislino. Iz te maščobe namreč nastajajo LEVKOTRIENI. Belega olja uporabimo pol manj, pa še to izberemo NE-hidrogenirano GEA ‘extra sončnično olje’ v TEMNIH STEKLENICAH na sliki spodaj ali pa kakšno drugo maščobo, ki NI na osnovi omega 6, na primer: OLIVNO olje z omega 9, NE-hidrogenirano kokosovo ali pa ‘ghee’ prečiščeno surovo maslo.

Belo-rastlinsko-olje-v-prozornih-plastenkah-je-vir-ARAHIDONSKE-omega-6-mascobne-kisline-iz-katere-so-LEVKOTRIENI-in-PROSTAGLANDINI-vkljucno-s-TROMBOKSANI-za-zgoscevanje-krvi.

Arahidonska omega 6

Vsi LEVKOTRIENI namreč nastajajo iz ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline, ki se v naravni obliki nahaja v vseh rastlinskih in živalskih živilih. V umetni HIDROGENIRANI obliki je v belem rastlinskem olju v prozornih plastenkah za dušenje in cvrtje pri pripravi hrane. V TEMNIH STEKLENICAH pa je GEA ‘extra sončnično olje’ v naravni, NE-hidrogenirani obliki. Takšno je biološko aktivno in bolj občutljivo tudi na svetlobo, zato je pred oksidacijo zaščiteno s TEMNO STEKLENICO.

soncnicno-olje-v-temni-steklenici-NI-HIDROGENIRANO

Lipoksigenaza-5 encim

V tvorbi prav vseh LEVKOTRIENOV je udeležen 5-LO encim, 5-LIPOKSIGENAZA. Arahidonska omega 6 maščobna kislina je vgrajena tudi v CELIČNI MEMBRANI. Ob signalizaciji telesa za aktivacijo LEVKOTRIENOV jo telo vzame iz CELIČNIH MEMBRAN, encim 5-LO pa jo v nekaj korakih pretvori v LEVKOTRIENE. Zelo pomembno je, da je v CELIČNIH MEMBRANAH vgrajena naravna NE-hidrogenirana arahidonska omega 6 maščobna kislina.

LEVKOTRIENI nastajajo iz ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline, vir je belo rastlinsko olje ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Maščobotopnost

Telo potrebuje naravno maščobo namesto HIDROGENIRANE, ki moti delovanje LEVKOTRIENOV, vnetnih procesov, MAŠČOBOTOPNIH hormonov, antioksidantov in vitaminov in CELIČNIH MEMBRAN. Zaradi vsakodnevne priprave hrane s cvrtjem in dušenjem na belem HIDROGENIRANEM rastlinskem olju so tudi pri zdravih ljudeh uskladiščeni v CELIČNIH MEMBRANAH presežki ‘umetne’ ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline. Ti se lahko s pomočjo encima 5-LO (lipoksigenaza) v trenutku spremenijo v neželene in nevarne PRESEŽKE LEVKOTRIENOV, ki jih še kako občutimo na zdravju.

Zavora 5-LO encima

Naravno zavirajo 5-LO encim za nastajanje LEVKOTRIENOV: zingeron, KVERCETIN, šogaol, kurkumin, p-kumarna kislina, klorogena kislina, kasaicin in kavna kislina. Vse te snovi so v sveži koreniki INGVERJA in tudi v posušenem in mletem ingverju v prahu:

 • INGVER uspešno zavira vnetni COX encim za tvorbo PROSTAGLANDINOV in TROMBOKSANOV.
 • Enako pa je učinkovit tudi v zaviranju delovanja 5-LO encima za tvorbo LEVKOTRIENOV.
INGVER naravno in učinkovito zavira alergijski 5-LO encim, s pomočjo katerega nastajajo LEVKOTRIENI kot sprožilci ASTME in ALERGIJ. Sočasno zavira tudi vnetni COX encim in s tem TROMBOKSANE, ki strjujejo kri. Vnetne PROSTAGLANDINE pa zavira tako, da ohranijo sluznici prijazen PGI2 prostaglandin.

Vsi EIKOZANOIDI: prostaglandini, tromboksani in levkotrieni nastajajo iz iste arahidonske omega 6 maščobne kisline, prva dva preko vnetnega COX encima, LEVKOTRIENI pa samostojno preko 5-LO encima. Naravno zaviranje 5-LO encima je zelo dobrodošlo v izogib pretiranih imunskih, alergijskih, citokinskih in astmatičnih reakcij v telesu.

Kvercetin v čebuli

Redno vdihavanje s KVERCETINOM bogatih ČEBULNIH HLAPOV, tako da ČEBULO prerežemo na dva dela in nekajkrat globoko vdahnemo vse do spodnjega dela pljuč, je odlična preventiva in kurativa za zmanjšanje LEVKOTRIENOV, kadar se nas kaj loteva. ČEBULNI HLAPI redčijo in razkužujejo PLJUČNO in NOSNO SLUZ, da jo lažje mehansko izkašljamo in izpihnemo. PLJUČNE ALVEOLE ali pljučni mešički lažje zadihajo, ko niso zaliti z VIŠKOM SLUZI. Čebulo lahko tudi narežemo podobno kot za golaž in pred spanjem damo krožnik na nočno omarico za nočno terapijo z vdihavanjem ČEBULNIH HLAPOV.

ČEBULA vsebuje KVERCETIN, ki zavira 5-LO encim, s pomočjo katerega nastajajo LEVKOTRIENI. Vdihavanje ČEBULNIH HLAPOV redči sluz v pljučih, da jo lažje izkašljamo in izpihnemo. Pljučne alveole pa se izčistijo in pretok zraka in kisika v kri se izboljša.

Kvercetin v jabolkah

Pri nagnjenju k ALERGIJAM redno vdihavamo ČEBULNE HLAPE skozi vse leto za stabilizacijo LEVKOTRIENOV. Ne čakamo pasivno le na akutno obdobje, ko se alergijske reakcije že začnejo. Vsakič ko začnemo kihati, smrkati ali pa se zadela nos, takoj vdihavamo ČEBULNE HLAPE globoko v pljuča ter izpihamo in izkašljamo vso ODVEČNO SLUZ, ki jo LEVKOTRIENI ustvarjajo v izobilju. S KVERCETINOM so poleg čebule bogata še JABOLKA, pomaranče, limone, grenivke, paradižnik, robide in borovnice. Izberemo nekaj od tega in uživamo redno in sistematično, potem pa malo zamenjamo.

JABOLKA z bogastvom KVERCETINA za vsakodnevno zaviranje encima 5-LO, s pomočjo katerega nastajajo LEVKOTRIENI.

Kortikosteroidi akutno

Pri akutnih napadih ASTME pa dajejo KORTIKOSTEROIDE, ki gensko zavirajo VNETJA tako da spodbujajo gen LIPOKORTIN 1. Do 15.leta starosti dajejo samo MONTELUKAST kot antagonist LEVKOTRIENOV, ki blokira receptorje za njihovo vezavo. Za odrasle pa je kombinacija kortikosteroidov, MONTELUKAST in BETA-2 simptamometiki, ki vplivajo na ADRENORECEPTORJE in spodbujajo SIMPATIKUS. Več stranskih učinkov imajo KORTIKOSTEROIDI kot MONTELUKAST.

‘Sveta trojica’ in levkotrieni

Mnoge snovi v suhem in svežem INGVERJU in tudi KURKUMIN v kurkumi naravno in sočasno ZAVIRAJO alergijski encim 5-LO (lipoksigenazo) za tvorbo LEVKOTRIENOV in tudi vnetni COX encim za tvorbo TROMBOKSANOV in PROSTAGLANDINOV. Z uživanjem mešanice ingver, kurkuma in čili v razmerju 30g/60g/1-2g dosežemo dva odlična protivnetna in protialergijska učinka. Tik pred jedjo damo četrt čajne žličke mešanice damo v centimeter mlačne vode, pomešamo, spijemo in poplaknemo. Lahko pa tudi po jedi ali kadarkoli, samo NE na prazen želodec, če ne nameravamo zaužiti hrane.

INGVER, KURKUMA in ČILI v mešanici ‘Sveta trojica’ s svojimi sestavinami zavirajo vnetni COX encim za zmanjšano tvorbo TROMBOKSANOV in PROSTAGLANDINOV, sočasno pa 5-LO encim za zmanjšanje LEVKOTRIENOV pri ASTMI, ALERGIJAH in ARTRITISU.

Vztrajnost nagrajuje

Telo potrebuje za kvalitetno okrevanje celostno stabilizacijo imunskega ravnovesja. Vztrajamo v drobnih koristnih dejanjih. Podobno kot ima HOMEOPATIJA izjemno moč, ima tudi uživanje protivnetnih in protialergijskih snovi učinek, ki se sešteva z redno uporabo. Drobec vsak dan pomeni več kot tu in tam veliko naenkrat. Vzpostavitev IMUNSKEGA RAVNOVESJA je kompleksna naloga, v kateri se medsebojno uskladijo življenjski procesi in se vrnejo v svoj naravni okvir. HOMEOSTAZA je fiziološko ravnovesje pravilnih laboratorijskih vrednosti v telesu. Ne le tisto, kar se da izmeriti, temveč tudi tisoče funkcij, ki v telesu sploh še niso raziskane in obravnavane.

Zaper terapija dr. Clark

V vsakem primeru delamo redno protiparazitno terapijo dr. Clark, ki pomaga IMUNSKEMU SISTEMU, da se lažje pomiri in vzpostavi optimalne parametre v svojih zahtevnih obrambnih nalogah. Manj parazitov in njihovih toksinov v telesu pomeni tudi manj VNETNIH in ALERGIJSKIH reakcij. Imunski sistem mora biti spočit in čim manj vzdražen, da je močna vojska, kadar jo telo potrebuje.

ZAPER terapija dr. Clark z uničevanjem PARAZITOV zmanjša tudi njihove TOKSINE za stabilizacijo imunskega sistema.

Temelj zdravja in ravnovesja

Predvsem pa je pomembno, da se imunski sistem NE obrne proti lastnemu telesu, zato se posvetimo naravnemu pristopu:

1) Vzdržujemo SLUZNICO, ki je prva obrambna linija in preprečuje nadaljnje vzdraženje imunskega sistema v 2. in 3. stopnji. Sluznici pomaga A-vitamin v korenju in bučah ter vsej oranžni, rdeči in zeleni zelenjavi.
2)Za zdravo SLUZNICO je odličen SILICIJ, ki ga je največ v PROSENI kaši, občasno pa silicijev gel ‘Silicea plus’ iz lekarne.
3)INGVER je odličen v zaviranju COX in 5-LO encima, oba vsak na svoj način ustvarjata EIKOZANOIDE kot mediatorje vnetja, alergij in strjevanja krvi. Poleg sveže korenike INGVERJA tudi posušeno in mleto mešanico ingver/kurkuma/čili. Prispeva k zaviranju LEVKOTRIENOV z zmanjšanjem delovanja encima 5-LO, pri čemer je najboljši INGVER.
4)Vsak dan zaužijemo 1/3 surove hrane in 2/3 kuhane in pečene hrane, da telo oskrbimo s surovimi ENCIMI in vitalnimi biološkimi učinkovinami.
5)Jabolka, borovnice, robide, pomaranče, limone, ingver, paradižnik in čebula so bogati z naravnim KVERCETINOM, ki zavira 5-LO encim in s tem nastajanje LEVKOTRIENOV. Čebulne hlape tudi inhaliramo globoko v pljuča, da se izčistijo in PLJUČNE ALVEOLE stabilizirajo.
6)Naravni CINK za imunski sistem je v ROŽIČEVI MOKI. V namočene bio OVSENE KOSMIČE, chia semena, sončnice ali lan damo 1-2 žlice ROŽIČEVE MOKE, lahko tudi malo jogurta.
7)Vsak teden naredimo nekajkrat prekinitveni post z AVTOFAGIJO, to pomeni, da 16 ur od večera do jutra pavziramo od hrane. Telo na ta način, ko ni stalno zaposleno s prebavo in skladiščenjem, počisti vse DEPONIJE ORGANSKIH ODPADKOV ali ‘ame’, ki povzročajo vnetja, alergije in motijo življenjske funkcije.
8)Ključno je tudi uživanje namočenih sončnic zaradi maščobotopnega naravnega E-vitamina, ki varuje telesne maščobe in CELIČNE MEMBRANE pred oksidacijo. Vse kar se dogaja z arahidonsko omega 6 maščobo v telesu vpliva tudi na proces nastajanja LEVKOTRIENOV.
9)Odločilno je tudi kvantno samozdravljenje z notrano naravnanostjo na svetlo plat življenja in optimizem. Ta izboljšuje delovanje hormonskega in živčnega sistema, ki vpliva prav na vsako celico, organ in biokemijo v telesu.

Kvantno samozdravljenje

Bolezen je prehoden pojav, ki se spreminja, zato se vključimo v tok izboljšanja telesno in duševno, z ustvarjalnim dnevnim ponavljanjem drobnih koristnih dejanj. Ta se seštevajo v svojih učinkih, gradijo spremembo in vplivajo na vzpostavitev novega ravnovesja v telesu, ki nas lepega dne preseneti s čudežnimi preobrati. Telo potrebuje za spremembo tudi čas, zato vztrajamo doživljenjsko. Življenje na tej poti nagradi tudi z nepričakovanimi darovi notranje in zunanje preobrazbe življenja in počutja. Dokazan je fizikalni vpliv odnosa do življenja na telesne spremembe po mehanizmih kvantnega samozdravljenja:
https://www.zapper-zapper.si/dogodek/telomere-zapper
https://www.zaper-zaperino.com/glukokortikoidni-receptorji/
https://www.vitastas.si/prehodni-pojav/

Bionis in Bionizator oddajata Schumannove geo impulze 8Hz, ki spodbujajo samozdravilne ALFA valove v telesu.

Vrhunski Alkivita zaperji

Delite ...

Eikozanoidi objave