Tromboksani v trombocitih so prostaglandini, ki pospešujejo strjevanje krvi in zožanje žil ALKIVITA

Tromboksani – strjevanje krvi

Strjujejo kri in zožijo žile

TROMBOKSANI so močni telesni sprožitelji zaustavitve krvavitev, ki nastajajo v TROMBOCITIH:

  1. zožanja žil in
    2. strjevanja krvi.

Uravnavajo delovanje TROMBOCITOV, katerih naloga je ustavljanje krvavitev in celjenje ran. Aktivirajo se v primeru žilnih in tkivnih poškodb in vnetij. So modulatorji VNETJA in KRVNEGA obtoka. TROMBOKSANI so v obratnem homeostatskem ravnovesju s sluznici prijaznim prostaciklinskim prostaglandinom PGI2. Z njim imajo glede odprtosti ožilja in zgoščanja krvi ravno nasprotno delovanje.

Krvne celice TROMBOCITI

TROMBOKSANE proizvajajo TROMBOCITI v KRVNEM obtoku iz omega 6 arahidonske maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi. Arahidonska maščobna kislina je belo rastlinsko olje, v trgovinah dobi v prozornih plastenkah vključno s tistim za cvrtje in je na žalost kemijsko spremenjeno s postopkom HIDROGENIRANJA.

TROMBOKSANI so ena od treh vrst maščobnih EIKOZANOIDOV ali tkivnih hormonskih regulatorjev:

PROSTAGLANDINI in sluznici prijazen prostaciklin PGI2 nastajajo v VSEH CELICAH telesa
LEVKOTRIENI nastajajo v LEVKOCITIH
TROMBOKSANI nastajajo v TROMBOCITIH

Presežek TROMBOKSANOV povzroča v telesu hude težave, vključno sklepne bolečine, vnetja, kap in mnoge hude bolezni.

Višek tromboksanov

Kadar je v telesu preveč TROMBOKSANOV, telo reagira s krizo in doživlja:

1.Tesnobo, lenobo in depresijo
2.Zožanje žil in zgoščevanje krvi
3.Presežek kalcija v celicah
4.Srčno aritmijo
5.Aterosklerozo
6.Luskavico ali psoriazo
7.Mišično distrofijo (telesno nemočjo)
8.Pulmonalno hipertenzijo (obremenitev pljuč)
9.Koronarni arterijski spazem (krčevito zožanje srčnih žil)
10.Nenadno smrt

Ravnovesje tromboksanov

Zaviranje TROMBOKSANOV v telesu pa prinese olajšanje in zmanjšanje:

1.Zgoščanja TROMBOCITOV
2.Poškodb zaradi MIOKARDITISA ali vnetja srca
3.DIHALNIH STISK in travmatičnih šokov
4.Nastajanje PEPTIČNE ali želodčne razjede

TROMBOKSANI se pospešeno sproščajo iz TROMBOCITOV ob poškodbah žilnih sten in tkiv, da bi z lokalnim strjevanjem krvi pomagali zaustaviti notranje in zunanje krvavitve in celjenje ranic. Zato je NERAVNOVESJE s presežkom TROMBOKSANOV lahko tudi življenjsko nevarno zaradi AKUTNIH in KRONIČNIH težav zaradi ZOŽANJA ŽIL in nastajanja KRVNIH STRDKOV ali TROMBOV. Kadar je v ŽILAH gneča zaradi preveč hranil in premalo vode, kisika in gibanja, se KRI giblje POČASNEJE. Mnoge snovi se predolgo zadržujejo v ŽILAH, pri čemer oksidirajo ter v ne-funkcionalni obliki pristanejo v ŽILNIH STENAH kot sprožitelji ateroskleroze ali poapnenja žil in strdkov.

Nevarne žilne poškodbe

V žilnem ENDOTELIJU, to je notranja stran žilnih sten, nastanejo zaradi obtičanih oksidiranih snovi mikro poškodbe, vnetja in aterosklerozne obloge ali poapnenje žil.

1.Ena nevarnost so notranje krvavitve vključno z možgansko kapjo zaradi počenih žilic in razlitja krvi, tudi v trebušnih žilah.
2.Druga nevarnost pa je nastajanje KRVNIH strdkov ali TROMBOV, ki zaprejo možganske kapilare ali pa srčne žile, kar vodi v INFARKT.

Zelo je pomembno, da pojemo manj hrane in s tem razbremenimo celotno telo in imunski sistem. 

Razbremenitev od bolezni

Telo počisti vse toksine, odpadne beljakovine, deponije nepredelanih snovi v bolnih tkivih zaradi motene telesne biokemije, zakisane presnovke in vse kar ne spada v telo v procesu AVTOFAGIJE, ko uživamo hrano samo v času 8 ur na dan, na primer od 10h do 18h. V ostalem času 16 ur, to je od 18h do 10h pa pijemo napitke kot je čaj, kava, limonada in vsa druga pijača, NE uživamo pa HRANE. Ob zaužitju hrane še posebej beljakovin oziroma čim se začne prebava, se čistilni proces AVTOFAGIJE takoj prekine.

Zelišča so izjema

V času 16 urne abstinence od hrane zaužijemo poleg pijače le še zelišča kot so lističi bazilike, rožmarina, majarona, origana in vse ostale kot naravne antioksidante ter začimbnice kot so koriander, kumina, komarček, janež, klinčki in tinkture. Vsak takšen dan šteje, zaželena pa je kura nekaj tednov vsako leto.

Apigenin in rutin

ŽILNE STENE zatesnimo z APIGENINOM v kamiličnem čaju in RUTINOM v ajdi. Pomagamo jim z uživanjem ORGANSKEGA ŽVEPLA v česnu in čemažu. Žveplove spojine v česnu klinično dokazano čistijo žile. BETA-KAROTENI v korenju krepijo ŽILNE STENE enako kot tudi sluznico in kožo, ne sme pa jih biti v telesu preveč, ker se viški ne izločijo. LIKOPEN v paradižniku je srčno-žilni ANTIOKSIDANT, ki varuje krvne sestavine in ŽILNE STENE pred oksidacijo s PROSTIMI RADIKALI.

Oksidirani transporterji

Pomemben žilni antioksidant je tudi C-vitamin. E-vitamin v SONČNICAH in BUČNICAH varuje pred oksidacijo holesterola in maščob v celičnih membranah in v krvnem obtoku. In da ne oksidirajo njihovi LDL in HDL transporterji, ki jih po ožilju prevažajo do celic. Uničeni transporterji LDL in HDL pogosto pristanejo v ŽILNIH STENAH, kjer sprožajo tiha vnetja, poškodbe in s tem ATEROSKLEROZO, ki lahko vodi v KRVNE STRDKE ali TROMBE. Težav ne povzroča sam holesterol, temveč njegovi s PROSTIMI RADIKALI oksidirani LDL in HDL transporterji.

Zaviranje tromboksanov

Celoten proces strjevanja krvi in tvorbe KRVNIH STRDKOV je v ravnovesju zmanjšan na osnovno nalogo varovanja pred krvavitvami, kadar v telesu zmanjšamo količino TROMBOKSANOV. Vsakdo se kdaj pa kdaj sooča z viškom TROMBOKSANOV, ki botruje vsem telesnim in čustvenim zastojem v telesu, saj je povezan tudi z DEPRESIJO, TESNOBO in občasno LENOSTJO, ko se včasih brez razloga ne moremo premakniti v aktivnost. K sreči lahko TROMBOKSANE v telesu obvladujemo z nekaj preprostimi pristopi.

Presežni tromboksani

TROMBOKSANE lahko zmanjšamo v telesu na več načinov.

1. manj belega olja

Ker nastajajo iz ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi, omejimo uživanje BELEGA RASTLINSKEGA OLJA v prozornih plastenkah pri cvrtju in dušenju hrane. Za dušenje ga je dovolj pol manj kot smo navajeni in hrana ima enak okus in pripravo. Je samo stvar nove zavestne navade, koliko ga zlijemo v ponev, da roka ni prehitra in pretežka. Pol manj belega olja je boljše za telo!

Belo olje naj bo NE-hidrogenirano, primer takšnega je ‘extra sončnično olje GEA z visoko vsebnostjo oleinske maščobne kisline’ v temni steklenici. Namesto BELEGA RASTLINSKEGA OLJA lahko uporabimo MASLO ali PREČIŠČENO MASLO ‘ghee’ ter NE hidrogenirano KOKOSOVO maščobo (ta ni omega 6, ampak je lahka kratkoverižna nasičena maščoba kot transporter maščobotopnih vitaminov in antoksidantov). Tudi svinjska mast NE vsebuje arahidonske omega 6 maščobne kisline.

2. ‘sveta trojica’

V telesu lahko zmanjšamo delovanje COX encima (cikloksigenaza), ki katalizira pretvorbo ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline v vmesne endoperokside, ki se pretvorijo TROMBOKSANE in prostaglandinski prostaciklin PGI2. COX encim in s tem TROMBOKSANE zavirajo INGVER, KURKUMA, HREN in ČESEN, pa tudi posušena in zmleta afriška korenina VRAŽJI KREMPELJ (Harpagopitum procumbens).

Terapevtsko lahko vsakodnevno uživamo predpisano količino mešanice posušenega in mletega ingverja in kurkume skupaj s ščepcem čilija v mešanici ‘Sveta trojica‘. Četrt čajne žličke mešanice zaužijemo v centimetru vode in poplaknemo pred ali po glavnem obroku, lahko pa tudi dvakrat na dan. Zmešamo 1 žlico posušenega in mletega INGVERJA z 2 žlicama posušene in mlete KURKUME ter drobec čilija, ta količina zadostuje za 1 mesec redne vsakodnevne uporabe za 1 osebo. 

3. razstrupljanje

Z ustvarjanjem splošnega ravnovesja v telesu se uravna tudi zdravo razmerje nastajanja TROMBOKSANOV in njemu nasprotnega prostaglandinskega prostaciklina PGI2. Tvorbo TROMBOKSANOV in s tem aktivacijo TROMBOCITOV neposredno spodbujajo tudi drugi PROSTAGLANDINI ob krizni signalizaciji telesnih celic, kadar je v telesu preveč toksinov in mikrobov ter njihovih tkivnih poškodb.

PROSTAGLANDINI pa aktivirajo tudi tkivne imunske celice MASTOCITE, ki lahko s svojo aktivnostjo direktno povečajo:

1. TROMBOKSANE za krpanje žil,
2. CITOKINE za obrambo pred mikrobi,
3. HISTAMIN v primeru ALERGIJ in
4. HEPARIN v primeru krvnih strdkov.

Razstrupljanje telesa, raznovrstni antioksidanti, zdrava sluznica, dovolj kisika, MANJ prenajedanja, MANJ belega rastlinskega olja in MANJ obremenjen imunski sistem vplivajo na zdravo ravnovesje TROMBOKSANOV in s tem srca in ožilja.

Trombokinaza encim

V telesu je dejavnih 12 biokemijskih substanc ali faktorjev strjevanja krvi, ki nastajajo v JETRIH in ŽILNIH STENAH. V verigi procesov vzajemno sodelujejo v krvnem zgoščanju. V prvi fazi se iz POŠKODOVANIH CELIC izloči encim TROMBOPLASTIN ali TROMBOKINAZA. Ta encim je stalno prisoten je v možganih, pljučih, krvnih celicah in vseh drugih tkivih, kjer kot čuvaj bdi nad krvavitvami in poškodbami. TROMBOKINAZA ob žilnih poškodbah  v sodelovanju s KALCIJEVIMI IONI že v nekaj minutah spremeni PROTROMBIN v TROMBIN.

Žilni kalcij in K-2 vitamin

Zato ni zaželeno preveč prosto plavajočega KALCIJA v ožilju. K-2 vitamin skrbi, da se KALCIJ ne lepi na ŽILNE STENE in s tem NE spodbuja ATEROSKLEROZE ali poapnenja žil. Obložene žile so toge in neelastične in so bolj podvržene poškodbam, VNETJEM in mikro razpokam. Odrevenele žile ne amortizirajo KRVNEGA PRITISKA na ŽILNE STENE, zato se v njih dogajajo bolezenski srčno-žilni procesi. K-2 vitamin obenem skrbi, da se KALCIJ ne odlaga tudi v vsa druga MEHKA TKIVA, ki jih otrdi in v SKLEPE, kjer povzroča izrabe.

Želiranje FIBRINOGENA v krvi

Z encimom TROMBOKINAZA in KALCIJEM nastali TROMBIN pa spremeni topen FIBRINOGEN, ki prav tako nastaja v JETRIH v netopno mrežo FIBRIN-a, ki je ogrodje KRVNEGA STRDKA ali TROMBA. V procesu krpanja ŽILNIH STEN telo nalepi aktivirane TROMBOCITE na žilne stene s pomočjo KALCIJEVIH ionov, skupaj pa jih drži netopna FIBRINSKA MREŽA. TROMBOCITI nadalje sproščajo TROMBOKSANE, ki ožajo žile in sprožajo biokemijske faktorje strjevanja krvi. Predhodnik PROTROMBIN nastaja v JETRIH pod vplivom K2 vitamina.

Črevesje, jetra in ledvice za žile

K-2 vitamin zavira strjevanje krvi. Nastaja s fermentacijo v črevesju, kadar je v njem zdrava črevesna flora. Nahaja se v solati in temnolistni zelenjavi. K-2 vitamin se bolj absorbira skupaj z malo maščobe. Organizem potrebuje ravnovesje K-2 in D-vitamina še posebej, če zaužijemo več D-vitamina ali pa se intenzivno sončimo. ČREVESJE in JETRA ter LEDVICE z regulacijo telesnih tekočin kot sta KRI in LIMFA imajo ključno vlogo pri strjevanju krvi, zato skrbimo za dobro razstrupljanje z antioksidanti in abstinenco od prenajedanja. Dr. Clark je svetovala razstrupljanje jeter, ledvic in črevesja.

Raztapljanje mini strdkov

Telo drobne mikro-strdke tudi sproti raztaplja, čim odslužijo. V ta namen služi PLAZMIN, ki se tvori iz v JETRIH nastalega PLAZMINOGENA. To se lažje zgodi, če kri ni pregosta, če dovolj cirkulira z gibanjem, če je v njej dovolj kisika in antioksidantov vseh vrst in če ni stalno obremenjena s transportiranjem prevelikih količin hranil in maščob. Športno gibanje za 5x poveča krvno cirkulacijo in s tem kisik v krvi. Za zdravje je nujno pol ure intenzivnega gibanja na dan, ki zdravo izboljša dejavnost srca, pospeši srčni utrip in ‘požene kri po žilah’.

Zaper terapija dr. Clark

Zaper impulzi uničujejo parazite, s tem pa zmanjšajo njihove toksine in pomagajo IMUNSKEMU SISTEMU pri ohranjanju zdravega ravnovesja. IMUNSKI SISTEM ne sme biti KRONIČNO VZDRAŽEN, ker se njegova kompleksna aktivnost lahko sprevrže v neželeno CITOKINSKO dejavnost. CITOKINI so namenjeni uničevanju mikrobov v 3.stopnji celične imunosti, v presežku pa lahko s svojo strupenostjo uničijo tudi okoliške telesne celice. Zaper Zaperino terapija pomaga pri vzdrževanju PROTIPARAZITNEGA ravnovesja in je podaljšana roka IMUNSKEGA SISTEMA.

Schumannovi geo impulzi

Geo impulzi 8Hz z usklajevanjem obeh možganskih polovic, ki krmilita celotno telo, vplivajo na bolj sinhrono vodenje življenjskih procesov iz možganov. Tako ne pride do lokalnega slabljenja ali pa pregorevanja v tkivih, kar ohranja RAVNOVESJE ali HOMEOSTAZO vseh telesnih sistemov vključno s hormonskim, živčnim, srčno-žilnim in imunskim. Geo impulzi Bionis in Bionizator izboljšajo naravne samozdravilne ALFA valove v telesu s trajno spodbudo življenju prijazne Schumannove frekvenčne energije.

Večvalovne oscilacije Lakites

Dr. Lakhovsky večvalovni oscilator oddaja koherentno mrežo frekvenc na celičnih valovnih dolžinah za krepitev njihove lastne moči, da lažje premagajo bolezen in vzdržujejo formo. Lakites deluje na kratkem valu celične radiobiologije v življenje podpirajočem frekvenčnem razmerju biološkega zlatega reza. Vsaka celica si v tej energijski harmoniji vzame frekvence, ki jih potrebuje, da se lažje vrne v svoje naravno nihanje, v katerem je nepremagljiva v soočanju z zunanjimi in notranjimi pritiski.

Teslov generator

Najgloblje ajurvedsko in subtilno ravnovesje naravnih elementov kot osnovnih gradnikov energije in snovi pa vzpostavljajo in vzdržujejo Teslovi skalarni valovi. Soustvarjajo in obnavljajo informacijsko-energijsko matrico, ki je načrt za delovanje žive in nežive narave. V njih je zapisana naravna inteligenca delovanja bioloških in fizikalnih sistemov. Odzivajo se na namero in se modulirajo v molitvi za spodbudo izpolnitve želenega. Vzpostavljajo pretok energije in zavesti in privlačijo notranjo svetlobo BIOFOTONOV in samozdravilnih ALFA valov.

Vrhunski Alkivita zaperji

Delite ...

Eikozanoidi objave