Prostaglandini so tkivni hormoni in celični regulatorji ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Prostaglandini – tkivni hormoni

Tkivni hormoni

Poleg pravih hormonov regulirajo telo tudi TKIVNI HORMONI ali PROSTAGLANDINI. NE krožijo s krvjo kot pravi hormoni in NE nastajajo v hormonskih žlezah, temveč nastajajo V VSEH CELICAH telesa in se zadržujejo v skoraj VSEH TKIVIH. Vključno s PROSTATO, od koder so bili prvič izolirani leta 1935 v semenski tekočini in so po PROSTATI dobili ime. PROSTAGLANDINI ne nastajajo edino v T-limfocitih (ki imajo nalogo uničiti bolne in poškodovane telesne celice) drugače pa jih ustvarjajo VSE CELICE pri moških in ženskah.

Učinki prostaglandinov:

Različni PROSTAGLANDINI uravnavajo:

1.Vnetja in imunski sistem
2.Trombocite in strjevanje krvi
3.Širjenje žil (vazodilatacija)
4.Ožanje žil (vazokonstrikcija)
5.Srčno aritmijo, arterije in krvni tlak
6.Tvorba novih kapilar (angioneogeneza)
7.Kostno presnovo in zgradbo kosti
8.Alergijski odziv in avtoimune reakcije
9.Telesno temperaturo in bolečine
10.Reproduktivne funkcije
11.Rakave metastaze
12.Budnost in spanje

3 vrste eikozanoidov

Vsi PROSTAGLANDINI so večkrat nenasičene maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi v obliki črke U. PROSTAGLANDINI skupaj s TROMBOKSANI, PROSTACIKLINI (vrsta PGI2 prostaglandinov) in LEVKOTRIENI kemijsko spadajo med EIKOZANOIDE. Beseda EIKOSA pomeni v grščini število 20. Za REGULACIJO vseh telesnih sistemov imajo EIKOZANOIDI na biološke procese SPODBUJEVALNE in ZAVIRALNE učinke. V tkivih se EIKOZANOIDI NE skladiščijo, temveč jih vsaka celica izdela sproti po potrebi.

Maščobni regulatorji

EIKOZANOIDI imajo različne naloge, aktivirajo pa se tudi ob poškodbah tkiv, skrbijo za žile, sluznico, imunski in alergijski odziv, sprožajo vnetja, nastajanje in raztapljanje krvnih strdkov in še veliko drugega. Celice tvorijo vse EIKOZANOIDE kot so PROSTAGLANDINI, PROSTACIKLINI (vrsta PGI2 prostaglandinov), TROMBOKSANI in LEVKOTRIENI iz omega 6 ARAHIDONSKE maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi. Vsi razen LEVKOTRIENOV nastanejo s katalizatorskim CIKLOKSIGENAZA ali COX encimom. Edino tvorbo levkotrienov katalizira drug encim (liposigenaza).

Prostaglandini - arahidonska maščobna kislina omega 6

Belo rastlinsko olje

ARAHIDONSKA omega 6 maščobna kislina se nahaja v vsakem rastlinskem olju in je prisotna v vseh živilih, tako da je telesu nikoli NE primanjkuje. Težave so zato, ker je v telesu preveč ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline zaradi prekomerne vsakodnevne uporabe belega rastlinskega olja (rumeno olje v plastenkah) pri pripravi hrane, cvrtju in dušenju. Tako je v telesu preveč TROMBOKSANOV, ki direktno zgočajo kri in ustvarjajo krvne strdke in VNETJA.

Belo rastlinsko olje v prozornih PLASTENKAH JE HIDROGENIRANO.

Moteča hidrogeniranost

Poleg tega pa pri HIDROGENIRANIH belih rastlinskih oljih ARAHIDONSKA maščobna kislina NI v svoji naravni obliki, kar moti njeno presnovo v kvalitetne in neokrnjene EIKOZANOIDE.

Tri vrste EIKOZANOIDOV:

1.PROSTAGLANDINI kot regulatorji v vseh celicah in PROSTACIKLIN (prijazna PGI2 vrsta prostaglandina), ki redči kri in dela žile elastične.
3.TROMBOKSANI, ki pri poškodbah žil zaustavljajo žilne krvavitve in v ta namen zgoščajo kri in ustvarjajo strdke, zato lahko v presežkih ogrožajo življenje.
4.LEVKOTRIENI kot specifični mediatorji alergij, astme in vnetja.

Belo rastlinsko olje v prozornih plastenkah je ‘umetna maščoba’, ker je HIDROGENIRANA, zato moti REGULACIJO telesa v vzdrževanju fiziološkega ravnovesja vseh EIKOZANOIDOV.

NE-hidrogenirano olje

To ključno vpliva na ŽILNE in VNETNE procese v telesu. Zato je za pripravo hrane je boljše NE-HIDROGENIRANO rastlinsko olje. Takšno je v temnih steklenicah, ker je biološko aktivno in bolj pokvarljivo. Na primer ‘extra sončnično olje GEA z visoko vsebnostjo linolenske kisline. Zelo je pomembno, da HIDROGENIRANO rastlinsko olje v prozornih plastenkah zamenjamo za NE-HIDROGENIRANO.

Extra sončnično olje v temni steklenici NI hidrogenirano.

Zdrava zamenjava

Ali pa za NE-HIDROGENIRANO kokosovo ali pa kakšno drugo maščobo z manj omega 6 maščobnih kislin. Tudi navadno maslo (in enako prečiščeno maslo ‘ghee’) NE vsebuje ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline in NI hidrogenirano, prenese visoke temperature je čudovito za dušenje hrane. Sklepi, notranji organi in srčno-žilni sistem se nam hvaležno oddolžijo za to zamenjavo:

1. z manj bolečin in vnetja ter
2. z manjšo nagnjenostjo k infarktu

Maščobe vključno z omega 6 ARAHIDONSKO maščobno kislino se v obliki FOSFOLIPIDOV vgradijo v celične membrane, vplivajo na celično prepustnost v izmenjavi snovi, kisika in hranil z okolico in na obrambo pred vsiljivimi virusi in bakterijami. V celičnih membranah za dobro vitalnost ne sme biti ‘umetne, hidrogenirane’ maščobe. Ta se prečisti iz telesa, ko jo prenehamo uživati.

Encim cikloksigenaza

ARAHIDONSKA omega 6 maščobna kislina neposredno vpliva na VNETNE procese preko encima CIKLOKSIGNAZA ali COX encima, ki je encimski katalizator za nastajanje eikozanoidnih PROSTAGLANDINOV, PROSTACIKLINOV (kot PGI2 vrsto prostaglandinov) in TROMBOKSANOV. Vsi trije so MEDIATORJI VNETJA in obenem faktorji STRJEVANJA oziroma REDČENJA krvi. Vse, kar zavira CIKLOKSIGENAZO ali COX encim, ki obstaja v treh sorodnih oblikah, vpliva na zmanjšanje vnetja, rdečine, otekline in bolečine v telesu ter zmanjša možnost infarkta.

PROSTAGLANDIN molekula je tkivni hormon ALKIVITA Tesla Zaper Geo

Nesteroidna protivnetna zdravila

Ker so v telesu stalno prisotna kakšna TIHA VNETNA ŽARIŠČA z nevarnostjo razvoja resnih bolezni na daljši rok ali pa so se motnje že razvile, je za naravno zaviranje VNETJA poleg uživanja manj omega 6 maščob pomemben še vzvod preko zaviranja COX encima. To s pridom izkorišča farmacija v pripravi NESTEROIDNIH PROTIVNETNIH ZDRAVIL kot so ibuprofen, naklofen in še mnogo drugih.

Prijazen prostaglandin PGI2

To so PROTIBOLEČINSKA zdravila, ki delujejo na zmanjšanje vnetja, otekline in rdečine z zaviranjem vnetnega COX encima. Na žalost pa v kaskadi EIKOZANOIDNIH reakcij PROSTAGLANDINOV in TROMBOKSANOV takšno umetno zmanjšanje COX encima z NESTEROIDNIMI protivnetnimi zdravili na daljši rok zavira tudi sluznici in žilam prijazen PROSTACIKLINSKI prostaglandin PGI2:

1.Kritično zmanjšanje PGI2 lahko usodno stanjša SLUZNICO kot 1.obrambno linijo IMUNSKEGA SISTEMA povsod po telesu, v dihalih, prebavilih, očeh in reproduktivnih organih.
2.ŽILNE STENE (žilni endotelij) pa v pomanjkanju PGI2 izgubijo elastičnost, poveča se pritisk na ŽILNE STENE in možnost žilnih poškodb, kar vodi v krvne strdke.

Za zdravo sluznico

Oslabljena SLUZNICA je žrtev razjed, okužb in vdora mikrobov v telo, zaradi česar umre vsako leto milijone uporabnikov NESTEROIDNIH protivnetnih zdravil po vsem svetu. Zato je boljše naravno in klinično dokazano zmanjšanje vnetnega COX encima z INGVERJEM in KURKUMO. V tem primeru se ohrani PROSTACIKLINSKI prostaglandin PGI2, ki ga telo potrebuje:

1. Za zdravo SLUZNICO brez razjed kot uspešno 1.stopnjo imunske obrambe pred okužbami, ki vzdržuje ravnovesje imunskega sistema, da se ta po nepotrebnem ne vzdraži še s svojo 2. in 3. stopnjo imunosti, ki lahko pripeljeta do sistemskega VNETJA in nevarne CITOKINSKE NEVIHTE.
2. Za sproščanje gladkih mišic v žilnih stenah, redčenje kri in zniževanje krvnega tlaka.

Čudež narave

Ohranitev PGI2 ob zmanjšanju COX encima zmore samo narava v svojem kompleksnem delovanju na biološke procese. Farmacevtsko ni možno zmanjšati vnetnega COX encima brez da bi se kritično zmanjšal SLUZNICI in ŽILAM prijazen PROSTACIKLINSKI prostaglandin PGI2. Terapevtsko uživanje INGVERJA in KURKUME pa zmore zmanjšati vnetni COX encim in mediatorje vnetja brez nevarne oslabitve SLUZNICI in ŽILAM prijaznega PGI2.

Recept ‘Sveta trojica’

Posušen INGVER in KURKUMO zmleto v prah uživamo v mešanici ‘Sveta trojica’. Dve veliki žlici KURKUME zmešamo z 1 veliko ŽLICO INGVERJA in ščepcem ČILIJA. Pred glavnim obrokom vzamemo četrt čajne žličke mešanice z malo vode in poplaknemo z vodo. To troje vpliva tudi na presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob in ugodno vpliva za zdravo razmerje PROSTAGLANDINOV v telesu kot ključnih celičnih REGULATORJEV vseh življenjskih sistemov.

Trombociti, endotelij…

PROSTAGLANDINI kot maščobni mediatorji poleg VNETJA neposredno uravnavajo tudi TROMBOCITE, ENDOTELIJ, REPRODUKTIVNE organe in MASTOCITE kot del imunskega sistema. ENDOTELIJ je notranja membrana ali opna na stenah ožilja, limfe, votlih organov in vseh obtočil. Pravo ravnovesje PROSTAGLANDINOV in TROMBOKSANOV skrbi za optimalne ŽILNE STENE:

1. da v njih NE prihaja do POŠKODB in VNETIJ, ki so glavni razlog za nastajanje KRVNIH STRDKOV in povečanje možnosti ISHEMIČNE kapi.
2. da NE prihaja do KRVAVITEV iz žilnih sten, kar lahko povzroči HEMORAGIČNO kap, pri kateri poči možganska kapilara ali žila.

Mastociti v tkivih

MASTOCITI so IMUNSKE CELICE vrste TKIVNIH BAZOFILCEV, vpletene v CELJENJE RAN, obrambo pred PATOGENI, VNETNE in ALERGIJSKE reakcije. Podobni so KRVNIM BAZOFILCEM, ki so vrsta levkocitov. Oboji nastajajo v kostnem mozgu, KRVNI BAZOFILCI pridejo v kri v zrelem stanju, MASTOCITI kot TKIVNI BAZOFILCI pa zapustijo kostni mozeg v nezrelem stanju in do kraja dozorijo v tkivih.

Histamin, heparin, citokin

1.Ena vrsta MASTOCITOV je v vseh vezivnih tkivih vključno v sklepih, koži in očesni veznici.
2.Druga pa se nahaja v nosni, ustni in pljučni sluznici in je odvisna od delovanja T-limfocitov.
3.MASTOCITI so tudi ob krvnih žilah in živcih.

MASTOCITI v vnetnih reakcijah sprostijo svoja uskladiščena zrnca z različnimi hormonskimi posredniki, HISTAMINOM (alergijske reakcije) in HEPARINOM (za notranjost žil). Sproščajo pa lahko tudi CITOKINE kot najbolj izzvano imunsko obrambo, ki v neravnovesju lahko vodi v življenjsko nevarno CITOKINSKO NEVIHTO.

Aktivacija mastocitov

MASTOCITI lahko sproščajo tudi TROMBOKSANE (za zaustavljanje krvi s krvnimi strdki), PROSTAGLANDIN D2 in LEVKOTRIEN C4 kot sorodne vrste kompleksnih in medsebojno vzbujajočih regulatornih EIKOZANOIDOV. MASTOCITI se aktivirajo ob telesnih in kemijskih poškodbah zaradi opioidov, etanola in antibiotikov polimiksinov, prek IMUNSKE AKTIVACIJE beljakovin komplementa in aktiviranih receptorjev protiteles IgE proti specifičnim antigenom kot so virusi, bakterije in paraziti. Pomagajo IMUNSKEMU sistemu in ga stimulirajo.

Mastociti in tromboksani

MASTOCITI so pod nadzorom PROSTAGLANDINOV, ki so v vsaki telesni celici razen v T-limfocitih in morajo biti v dobrem ravnovesju, ker lahko vplivajo na verižno reakcijo imunskega sistema vse do nevarne CITOKINSKE NEVIHTE. MASTOCITI lahko neposredno sproščajo TROMBOKSANE, ki v presežku povzročajo dihalne stiske, tesnobo, depresijo, zgoščanje krvi in ATEROSKLEROZO, srčno aritmijo, presežek kalcija v celicah, ovirano ledvično aktivnost, neplodnost, nenadno smrt, srčni arterijski krč (koronarni arterijski spazem), pljučno hipertenzijo, psoriazo (luskavico) in mišično distrofijo (nemoč).

Ravnovesje prostaglandinov

Zato je celostno fiziološko ravnovesje ali HOMEOSTAZA z dobro uravnanimi PROSTAGLANDINI ključnega pomena za dobro počutje z zdravo biokemijo v telesu. Generalno nikakor ne smejo biti PROSTAGLANDINI v presežku, ker to vzporedno spodbuja mediatorje VNETJA v obrambnih procesih, dovolj pa mora biti ugodnih PROSTAGLANDINOV kot je prostaciklin PGI2, ki varuje SLUZNICO.

Dnevno zaviranje presežkov

Glede na to, da PROSTAGLANDINI nastajajo iz ARAHIDONSKE omega 6 maščobne kisline preko CIKLOKSIGENAZA ali COX encima, lahko poskrbimo, da ne pridejo v nevaren presežek, ki vrže telesne sisteme iz ravnovesja in vodi v bolezni. Vsakodnevno uživanje majhnih količin mešanice ‘Sveta trojica’ ingver, kurkuma in čili kot opisano zgoraj, na zdrav način zavira neželeno vnetno biokemijo v telesu z zaviranjem vnetnega COX encima.

Lokalna tiha vnetja

V telesu se s PROSTIMI RADIKALI in zakisanjem tkiv stalno najde kakšen lokalni razlog za VNETNO reakcijo, ki lahko preide v kronično tiho vnetno žarišče, ki lokalno razžira tkivo in draži imunski sistem. Ta mora biti v ravnovesju, da lahko ohrani svojo celostno obrambno moč in ne sme biti konstantno iritiran s kroničnimi vnetji.

Ingver, kurkuma, čili

Uživanje MANJ omega 6 maščob in s tem ARAHIDONSKE maščobne kisline ter naravno zaviranje vnetnega COX encima z vsakodnevnim uživanjem minimalne terapevtske količine ingverja, kurkume in čilija krepi trpežnost telesa, da ne podleže izzivom in ohrani čilost ter se pozdravi ne glede na vrsto izzivov. Vnetni COX encim pa zavirata tudi HREN in ČESEN.

Hren in česen

HREN je na voljo od septembra do aprila, ne smemo pa ga uživati preveč, zaradi občutljivosti prebavil na hren je dovolj žlica naribanega hrena dnevno. HREN tudi ne paše skupaj z aspirinom, ker se njuna učinka izničita, prav tako pa zmanjša ščitnične hormone. ČESEN pa z množico različnih žveplovih spojin klinično dokazano kar po 2 mehanizmih čisti žile ateroskleroze, obenem pa zavira delovanje vnetnega COX encima.

Zaper Zaperino

Zaper terapija dr. Clark pomaga telesu, da se lažje izčisti mikrobov, ki se naselijo v tihih vnetnih žariščih. Bakterijam vedno ustreza mrtva organska snov, ki nastaja ob vnetnih procesih v načetih tkivih, zato najdejo tam ugodno mesto za svoje razmnoževanje. Redna Zaper Zaperino terapija je pomočnik na tedenski ravni, ki varuje telo pred neželenim razraščanjem parazitov vseh vrst.

Prostaglandini regulatorji Zapper Zaper Zaperino frekvence

Schumannovi geo impuzi

Geo impulzi Bionis in Bionizator s Schumannovo frekvenco 8Hz energijsko izboljšajo naravne alfa valove, ki vzbujajo samozdravilne procese v telesu. Telo ima neslutene moči s spodbudo samozdravilnih alfa valov. Ti odpirajo vrata za obnovo fiziološkega ravnovesja ali homeostaze z izboljšanjem koordinacije obeh možganskih polovic, ki krmilita življenjske procese v telesu.

Oscilacije dr. Lakhovsky

Večvalovna frekvenčna mreža oscilatorja po dr. Lakhovskem istočasno napaja različne sklope celic z dodatno energijo na njihovih lastnih valovnih dolžinah. Različne celice v telesu si opomorejo in se okrepijo s svojimi lastnimi nihajnimi frekvencami, tako da lažje povrnejo svojo naravno moč, s katero premagajo bolezen. Večvalovni oscilator Lakites deluje po izvornih zakonitostih dr. Lakhovskega.

Teslov generator

Teslovi skalarni valovi v subtilni globini informacijske narave vračajo ajurvedsko ravnovesje za vzpostavitev zdravih razmerij naravnih elementov v telesu. Privlačijo blagor po načelu sočasnosti ali sinhronicitete in vplivajo na izpolnitev želja. Odzivajo se na molitev in v skladu z naravno inteligenco bioloških sistemov sodelujejo v samozdravilnem soustvarjanju prvotnega stanja pred nastopom motnje.

vibracijsko-samozdravljenje-energija-teslov-generator

Vrhunski Alkivita zaperji

Delite ...

Eikozanoidi objave